#
Toppidrettssjef Tore Øvrebø holdt en oppsummeringspressekonferanse etter at alle de norske utøverne var ferdige med sine konkurranser i Tokyo-OL. Foto: Geir Owe Fredheim

Doblet medaljefangsten fra Rio-OL: – Jeg er superglad

Skrevet av Pernille Ingebrigtsen 8. august 2021

Olympiatoppen hadde åtte medaljer som mål for Tokyo-lekene – og med håndballjentenes OL-bronse søndag endte Norge på nettopp det medaljeantallet.

Fire gull-, to sølv- og to bronsemedaljer tar den norske troppen med seg hjem fra Tokyo-OL. Det er en kraftig forbedring fra Rio-OL i 2016, der Norge tok fire bronsemedaljer.

– På den siste pressekonferansen like før lekene startet, avsluttet jeg med å si at jeg opplever Norge som en liten, men skarp sommeridrettsnasjon. Det føler jeg at jeg kan stå for i dag. Målsettingen var åtte medaljer, og den nådde vi i dag. Vi har vært gjennom 16 dager med fantastiske prestasjoner fra norske utøvere, og vi har skapt store norske idrettsøyeblikk, oppsummerer toppidrettssjef Tore Øvrebø på en pressekonferanse i Yoyogi National Stadium.

– Vi synes det var en dristig målsetting med åtte medaljer. Hvis vi ser på antall medaljesjanser og medaljene vi faktisk har tatt, så er det helt rått. Jeg er superglad, sier Øvrebø som samtidig erkjenner at det er en problemstilling knyttet til kjønn i Norges medaljefangst.

Syv at de åtte norske medaljene ble vunnet av menn.

– Flere jentemedaljer er et viktig punkt i langtidsplanen for norsk idrett. Her i Tokyo var Jeanette (Hegg Duestad, skyting) nær, det var flere jenter i seiling som var nære, og i banesykling tok vi en femteplass. Det er fortsatt et mål å ta flere medaljer hos kvinnene, og der må vi forsterke kompetansen og ressursene som trengs inn i jentemiljøet, sier Øvrebø.

Startet med gull, sølv og bronse
Den norske medaljefangsten i Tokyo startet med en enorm prestasjon av Kristian Blummenfelt. 27-åringen rykket fra konkurrentene mot slutten av triatlonkonkurransen og sørget for at Norges første medalje i Tokyo-OL ble av gull. Norge leverte en sterk laginnsats i triatlon – med Gustav Iden på åttendeplass og Casper Stornes på ellevteplass.

Roer Kjetil Borch fikk æren av å ta Norges andre OL-medalje da han rodde inn til sølv i singlesculler. Borch, som var i storform i Tokyo, måtte til slutt se seg slått av én utøver, Stefanos Ntouskos fra Hellas. Nordmannen havnet en båtlengde bak grekeren i finalen.

Hermann Tomasgaard var lenge med i sølvkampen i Laser-klassen i seiling, men endte til slutt opp med bronsemedaljen. En stor prestasjon av 27-åringen fra Drøbak som med sin OL-bronse sikret Norges første seilermedalje på 17 år

Kristian Blummenfelt (liggende) har akkurat tatt ut alt han har og vunnet OL-gull i triatlon. Foto: Getty Images

Rekorder på rekke og rad
Den siste uka i Tokyo-OL kom medaljene på rekke og rad. Gullfavoritt Karsten Warholm innfridde og vel så det. I finalen på 400 meter hekk slo 25-åringen til med sitt livs løp. Han fikk hele friidrettsstadion i Tokyo til å måpe da han løp inn til både OL-gull og ny verdensrekord. Den vanvittige tiden lød 45,94.

– Jeg trodde ikke det perfekte løpet eksisterte, men i dag er jeg faktisk litt i tvil, sa Warholm.

Eivind Henriksen fulgte opp på friidrettsbanen og tok sølv i slegge. Han imponerte med norsk rekord i kvalifiseringen – og hele tre norske rekorder i finalen. Den siste, på 81,58, ga ham olympisk sølv.

OLs nest siste dag bød på hele to norske gullmedaljer. Først herjet sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum med ROC (Russian Olympic Committee) i finalen og vant i strake sett, før Jakob Ingebrigtsen smadret favoritt Timothy Cheruiyot og resten av konkurrentene på 1500 meter. 20 år gamle Ingebrigtsen løp også inn til ny olympisk rekord med vinnertiden 3.28,32.

De norske håndballjentene reiste seg etter semifinaletapet mot ROC og tok Norges siste medalje da de overkjørte svenskene i bronsefinalen med 36-19-seier.

Karsten Warholm kunne knapt tro sin egen tid da han løp inn til OL-gull og verdensrekord. Foto: Getty Images

Nesten for flere
Norge kunne fort tatt tre medaljer til i Tokyo. De norske skytterne hadde nemlig fire sure fjerdeplasser. Jeanette Hegg Duestad ble nummer fire både i 10 meter luftrifle og 50 meter rifle helmatch, mens Jon-Herman Hegg også havnet rett bak pallen i helmatch.

Også i banesykling kunne det endt med medalje siste dag av OL. Anita Stenberg lå på medaljeplass før den siste øvelsen i omnium, men kom til kort i poengrittet og endte på femteplass.

Roduoen Are Strandi og Kristoffer Brun, som var et medaljehåp, lå godt an til å sikre seg en plass i OL-finalen, men var maks uheldig og endte i havet da båten kantret i semifinalen

Norge endte på en 20.-plass på medaljerankingen og var blant annet best av de nordiske landene.