#
Vebjørn Rodal krysser målstreken og innser at han har tatt OL-gull på 800 meter! Foto: Erik Johansen/NTBScanpix. Video: NRK

Er Rodals OL-gull Norges beste gjennom tidene?

Skrevet av Geir Owe Fredheim 26. mars 2020

Det er umulig å rangere prestasjoner i forskjellige idretter opp mot hverandre - men det er uansett ingen tvil om at Vebjørn Rodals OL-gull fra 1996 ligger høyt på lista over de beste norske idrettsprestasjonene gjennom tidene.

Mange mener at Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i Atlanta 1996, og ny olympisk rekord med 1.42.58, fortsatt er den største prestasjonen. Hans seier er uansett en klassiker - i en idrett som Norge ikke har så mange internasjonale resultater å vise til fra før.  

Det som gjør det ekstra stort at Rodals OL-gull var Norges første gullmedalje i friidrett i De olympiske leker på hele 40 år. Sist gang Norge hadde tatt gull var med Egil Danielsens i spyd i Melbourne i 1956

Løpet til Rodal er den 18. raskeste 800-meteren gjennom tidene. Hans olympiske rekord ble slått av David Rudisha fra Kenya som løp inn til ny verdensrekord og olympisk rekord under OL i London 9. august 2012. Den nye rekorden lyder på 1.40,91 og står den dag i dag. 

Rodal, som løp for Oppdal FIK, tok også bronse på 800 meter i VM i 1995, og sølv på samme distanse i EM året før. Han er Norgesmester hele åtte ganger. 

I 1996 ble han æret med Morgenbladets gullmedalje, Fearnleys Olympiske Ærespris og Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn. 

Video: NRK

Meld deg på vårt nyhetsbrev