#
Alle måpte da de så hvor langt Egil Danielsen kastet i OL-finalen i Melbourne i 1956. 85,71 lød den nye verdensrekorden: NTBScanpix. Video: NRK

Publikum, konkurrenter og mediafolk bare måpte

Skrevet av Geir Owe Fredheim 1. november 2019

Hamargutten Egil Danielsens historiske verdensrekord i spyd i OL i Melbourne satte hele Norge bokstavelig talt på hodet i 1956. OL-gullet står igjen som en av Norges største idrettsprestasjoner gjennom tidene.

Da OL gikk på den andre siden av jordkloden i 1956 satt hele det sportsinteresserte publikummet morgentrøtte foran sine radioer for å få med seg sendingene til Halfdan Hegtun. Dagen var 26. november og spydkaster og Hamargutten Egil Danielsen skulle til pers. 

Men la oss trekke tiden litt tilbake først. Han var bare 15 1/2 år gammel da han vakte oppsikt ved å bli nr. 2 i spydkonkurransen under junior-NM 1949 i Hønefoss. Selv om han “bare” kastet 52,87 m, var man klar over at et talent var funnet.

Året etter ble det gull i juniormesterskapet og bronse i seniorenes oppgjør. Så gikk det jevnt og systematisk fremover, slik at det ble NM-sølv 1952. Før han var fylt 20 år, hadde han vunnet det første av sine fem norgesmesterskap – de kom som perler på en snor i årene 1953–57, og det var aldri noen tvil om hvem som var 1950-årenes spydkaster i Norge.

Også rekordlisten til Egil Danielsen kom etter hvert til å bli imponerende. Hans første norgesrekord ble satt 1953 og lød på 70,77 m, som i ettertid kan virke ganske beskjedent. Men det var stadig fremgang å spore, og den aller siste av hans i alt 11 norgesrekorder huskes av enhver friidrettsentusiast.

Egil Danielsen  var ubeseiret gjennom hele sesongen og var en av favorittene til å vinne OL-gull i spyd i Melbourne. Han kvalifiserte seg lett til finalen med et kast på 74,15 m (kvalifiseringsgrensen var 68 m). Men i finalen holdt det på å gå helt galt. Danielsen klarte bare 72,60 m som best på de tre første kastene og lå på en utsatt sjetteplass. Det holdt med et nødskrik, og han var klar for tre nye finalekast. Ledet gjorde verdensrekordholderen Janusz Sidlo, Polen med 79,98 m foran Viktor Tsybulenko, Sovjet med 79,50 m.

Og det var i Danielsens fjerde kast det virkelig ble full klaff. Den snaut 23 år gamle hamargutten sendte spydet av gårde slik at publikum, konkurrenter og mediafolk bare måpte. Selv den norske radioreporteren Hegtun holdt et øyeblikk på å bli helt stum.

85,71 m landet spydet på, og fortalte alt folket at den gamle olympiske rekorden var slått med praktisk talt 12 meter, verdensrekorden var forbedret med 2,05 m og Danielsen hadde kastet 2,14 m lengre enn han selv noensinne hadde prestert tidligere.

Og det aller viktigste og kanskje mest imponerende var at han hadde kastet 5,73 m lengre enn sin nærmeste konkurrent. 85,71 ble stående som olympisk rekord i 12 år, til sovjetrusseren Janis Lusis fikk avlivet den i Mexico City 1968.

Kilder: Norsk Idrettsleksikon, Store Norske Leksikon, Norges 100 største sportsøyeblikk

Meld deg på vårt nyhetsbrev