#
Ferdinand Bie og Anna Margretha "Molla" Bjurstedt gjorde seg bemerket under OL i Stockholm 1912. Ferdinand Bie som ble tildelt seieren i 5-kamp mistet igjen gullet da IOC ga gullet tilbake, rettmessig, til Jim Thorpe så sent som i 2022. "Molla" ble Norges første kvinnelige vinner av en OL-medalje etter bronsen i tennis. Foto: IOC, NTB og Everett Collection

OL i Stockholm 1912: Rekordstor tropp og første norske kvinnelige medaljør

Skrevet av GeirOwe.Fredheim@idrettsforbundet.no 25. april 2024

Norge deltok med en rekordstor tropp på 191 utøvere da verdens øyne var rettet mot Sverige og Stockholm – under de sommerolympiske lekene i 1912. Norge som var i sin spede begynnelse etter å ha oppnådd uavhengighet fra Sverige bare syv år tidligere, viste seg å kunne stå på egne bein – også i idretten! Og best av alt - Norge fikk sine første kvinnelige OL-medaljør Anna Margretha «Molla» Bjurstedt som tok bronse i tennis.

Lekene i Stockholm står i dag igjen som en viktig milepæl i olympisk historie. Deltakerne møtte en flott nybygd stadion og et særdeles godt planlagt arrangement. Lekene var en suksess og markerte et internasjonalt gjennombrudd for den olympiske bevegelse. Elektrisk tidtakersystem med målfoto ble innført i friidrett, og alle OL-deltakerne ble fanget opp at nytt registreringssystem. For første gang hadde lekene deltakelse fra alle fem verdensdeler. På mange måter nærmet De olympiske leker seg drømmen til Pierre de Coubertins – grunnleggeren av Den olympiske bevegelsen. På idrettsarenaene kom den olympiske ånd endelig til syne. OL fremstod som en stor internasjonal begivenhet med vennskap og velvilje fra alle parter.

Største tropp noensinne
2547 deltakere (kun 53 kvinner) fra 28 land deltok i alt 14 ulike idretter og 108 forskjellige øvelser. Norge deltok med hele 191 utøvere, den største norske OL-troppen noensinne, også den dag i dag. Til sammenligning kan vi nevne at Norge hadde tilsammen 158 deltakere de to gangene Norge har arrangert olympiske vinterleker - Oslo 1952 (76 deltakere) og Lillehammer 1994 (82). 

Historisk kvinne
Anna Margretha «Molla » Bjurstedt fra Oslo - født i Mosvik i Nord-Trøndelag - ble historisk. Som første norske kvinne opplevde hun å få olympisk medalje. «Molla» fikk bronse i tennis etter å ha tapt for den franske vinneren i semifinalen. I bronsekampen vant hun over svensk motstander. «Molla» flyttet til USA i 1915, fikk navnet Molla Mallory og vant USA-mesterskapet 12 ganger i perioden 1915 - 1926. Hun vant siste mesterskap som 42-åring og deltok for siste gang i 1929. Den norske tennislegenden spilte også to semifinaler og én finale (1922) i Wimbledon-turneringen i London.

Se Norges innmarsj under OL i Stockholm 1912


Jim Thorpe diskvalifisert
Ferdinand Bie (24) fra Kristiania Idrætsforening vant Norges første gullmedalje i friidrett. Men Bies innsats i 5-kampen ble først belønnet med edleste metall i 1913. IOC valgte nemlig å diskvalifisere den suverene vinneren Jim Thorpe fra USA etter at Thorpe ble anklaget for å ha mottatt 15 dollar i uken for å spille baseballkamper i USA, og det var på den tiden ulovlig å være «profesjonell» og tjene penger på idretten. IOC har derimot gjort om på dette vedtaket to ganger. I 1982 ble Jim Thorpe gjeninnsatt som vinner, men måtte dele gullmedaljen med Ferdinand Bie. Men så sent som i 2022 bestemte IOC seg for at kun Thorpe skal stå igjen som den rettmessige vinneren, og Ferdinand Bie som den rettmessige sølvmedaljevinneren. Gullet ble altså tilbakeført til Jim Thorpe 49 år etter hans død.

Foruten friidrett og tennis gjorde Norge rent bord i to seilklasser og det ble også gull i gymnatistikk, samt flere medaljer i roing og skyting. 

Norges medaljevinnere:

GULL:
• Gull, Ferdinand Bie, femkamp (måtte dele gullet med Jim Thorpe fra 1982. I 2022 bestemte IOC at Ferdinand Bie skal tildeles sølv, mens Jim Thorpe beholder gullet)
• Gull, Magda IX (Johann Anker m/mannskap), seiling 12 m.
• Gull, Taifun (Thoralf Glad m/mannskap), seiling 8 m.
• Gull, Norges lag, gymnastikk II

SØLV:
• Sølv, Norges lag, skyting frigevær 300 m.

BRONSE:
• Bronse, Anna “Molla” Bjurstedt, tennis
• Bronse, Norges lag, gymnastikk I
• Bronse, Christiania Roklubb, roing, firer m/styrmann
• Bronse, Ormsund Roklubb, roing, firer innrigger
• Bronse, Engebret E. Skogen, skyting armégevær

Se norsk statistikk fra alle olympiske leker

Meld deg på vårt nyhetsbrev