#
Kristian Blummenfelt sikrer Norge OL-gull 26. juli 2021 . Da var det hele ni år siden sist Norge tok medalje av edleste valør i et OL. Foto: Geir Owe Fredheim / Team Norway. Video: IOC / Team Norway

Blummenfelt viste Norge gullveien i Tokyo

Skrevet av NTB og Geir Owe Fredheim 23. februar 2024

Da Kristian Blummenfelt spurtet inn til seier i triatlonløpet i Tokyo stoppet han Norges ni år lange gulltørke i sommer-OL.

Norge hadde ikke vunnet olympisk sommergull siden håndballjentenes finaletriumf på tampen av London-OL i 2012. Det ble aldri mer enn bronsejubel i Rio de Janeiro fire år senere.

Gullet til Blummenfelt ble sikret etter å ha gjort unna 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Han tok seg helt ut, spydde på direkten og ble satt i rullestol etter målgang.

La lista høyt
– Vi har lagt listen høyt for oss selv med at det er OL-gull som teller, at vi er for å vinne og at alt annet enn medalje hadde vært skuffende. Det er ganske deilig å stå her med medalje og vite at du har gjort det. Et OL-gull er noe som vi kan ta med oss resten av karrieren. Det er noe som aldri forsvinner, sa Blummenfelt til den skrivende delen av norsk presse rett etter triumfen.

– Det er en ekstrem lettelse. Det koker ned til én dag der du må få alt til å klaffe. Min styrke er kapasiteten, og jeg har ikke farten til å gå all inn på oppløpet med 100 meter igjen, og jeg måtte dra ut spurten.

Tre nordmenn til start
I tillegg til Blummenfelt stilte Norge med sterke kort i Gustav Iden (25) og Casper Stornes (24). OL-mesterens lagkamerater ble henholdsvis nummer åtte og elleve.

Medaljerush
OL i Tokyo viste seg å bli en stor suksess for Team Norway. Målsettingen var åtte medaljer, og åtte medaljer ble det. OL i Rio som endte med fire bronsemedaljer var nå blant annet erstattet av fire gullmedaljer:

Kristian Blummenfelt, triatlon, Gull
Karsten Warholm, 400 meter hekk, Gull
Anders Mol og Christian Sørum, beachvolley, Gull
Jakob Ingebrigtsen, 1500 meter, Gull

I tillegg fikk Norge to sølv og to bronse i Tokyo:

Kjetil Borch, singelsculler, Sølv
Eivind Henriksen, slegge, Sølv

Hermann Tomasgaard, Laser Standard, Bronse
Håndballjentene, Bronse

Se alle norske medaljer i OL

Meld deg på vårt nyhetsbrev