#
Mange spennende ansikter blant de nominerte til Idrettsgalla 2024. Årets største idrettsshow finner sted i Trondheim lørdag 6. januar. Se showet direkte på NRK.

Et flott idrettsår avsluttes med Idrettsgalla 2024

Skrevet av Pressemelding 30. desember 2023

Hovedjuryen for Idrettsgalla 2024 avsluttet i romjulen sitt arbeid, og under presenteres alle nominasjonene. Idrettsgallaen avvikles i Trondheim Spektrum lørdag 6. januar 2024, og sendes direkte på NRK1. Juryen har siden oktober, og helt frem til i dag, vurdert kandidatene til de ulike prisene.

Se alle de nominerte her 

- 2023 har vært et svært hyggelig år for norsk toppidrett. Vi ser en bredde som er oppløftende. På den ene siden har vi enkeltutøvere som presterer på imponerende nivå i store idretter hvor Norge har begrensede tradisjoner, på den annen side fortsetter norske utøvere å markere seg i idretter hvor vi over tid har vært i verdenstoppen, som for eksempel i de tradisjonelle vinteridrettene. Samtidig ser vi et generelt mangfold, som viser at Norge har toppidrettskultur i svært mange idretter. Juryen registrerer også et løft i prestasjonene blant de kvinnelige toppidrettsutøverne. Alt dette kommer til uttrykk i nominasjonene, sier juryleder Tore Øvrebø.

Sammen med seg i juryen har han Suzann Pettersen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Ola By Rise, Kjetil André Aamodt og Knut Holmann. De syv jurymedlemmene har vært samlet til tre omfattende møter.

- Juryens medlemmer kan mye om internasjonal toppidrett, og representerer bred erfaring. Selv om juryens medlemmer er svært kompetente, er det bortimot umulig å sammenligne prestasjoner i ulike idretter og grener. Dette er imidlertid juryens oppgave, som må gjennomføres. Juryeringen er gjort samvittighetsfullt, og prestasjonene er nøye vurdert etter kriteriene som gjelder. Å skille utøvere fra hverandre, er nærmest en umulig oppgave i noen av klassene, fortsetter Øvrebø.

Selve juryeringen foregår i fire omganger. Først diskuteres kandidatene i én og én klasse. Deretter er det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene gir poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen danner grunnlaget for hvem som blir nominert. Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning. Jurymedlemmene vet altså ikke hvem som er vinnere av de ulike klassene (med unntak av årets forbilde og årets hederspris), det får de vite samtidig med publikum og TV-seerne. Med hemmelig avstemning vil man aldri komme i en situasjon hvor prisene blir «fordelt» av juryen.

- Jeg kan forsikre at juryarbeidet er grundig gjennomført og har foregått etter de prosedyrene og kriteriene som gjelder. Det er bra at nominasjonene skaper engasjement og diskusjoner, det lever juryen godt med. Til slutt står vi tilbake med verdige vinnere av alle prisene, avslutter juryleder Tore Øvrebø.

Se alle de nominerte

Meld deg på vårt nyhetsbrev