#
Adnan Naeem, Harry og Johanna Breiland og Øistein Formo er finalistene. Foto: Vetle Eggen

En av disse tre blir årets ildsjel

Skrevet av Norges idrettsforbund 2. januar 2024

Elleve kretsvinnere har blitt til tre finalister. En av disse tre vil motta den gjeve prisen Årets ildsjel på Idrettsgallaen i Trondheim lørdag 6. januar.

De tre finalistene er Adnan Naeem (44) fra Oslo idrettskrets, Øistein Formo (50) fra Innlandet idrettskrets og Harry (74) og Johanna (71) Breiland fra Rogaland idrettskrets.

– Det er en vanskelig jobb hvert år, men vi klarte å bli enige om tre finalister. Det var ikke lett, men det var noen som skilte seg ut så vi kom greit i mål, forteller juryformann Kjetil André Aamodt.

Om ildsjelene

Adnan Naeem har vært i Romsås idrettslag helt siden han selv begynte å spille fotball som syvåring, og han har gjort en super jobb for å holde fotballen på Romsås i live. I Romsås har han hatt ulike trenerjobber, og også sittet i fotballstyret i flere år. Han har blant annet stått i spissen for nytt kunstgress og anlegg på Bjøråsen, samt startet opp gratis trening for barn i alderen 6-12 år. Naeem beskrives som en engasjert ildsjel med stor gjennomføringsevne. Ungdommene har stor respekt for Naeem, han er en de kommer til for råd og motivasjon.

Øistein Formo har vært i styret til Tessand idrettslag siden 1993, og han er fortsatt aktiv i idrettslaget. De siste årene har han utviklet et komplett rekrutteringsanlegg og skileikanlegg for alle skigrener. Det har ført til så stor rekruttering at det nå bygges et nytt klubbhus for å ha rom for mer aktivitet. Formo har også blant annet vært med i Vågåfjell turløyper i snart 20 år, der han har ansvar for 350 km med turløyper og flere hundre kilometer med sykkelløyper og turstier. Formo jobber døgnet rundt for at alle skal kunne bedrive aktivitet, og hans store glede er å se at andre koser seg med idrett og aktivitet.

Ekteparet Harry og Johanna Breiland startet Ålgård orienteringsklubb sent på 80-tallet, og de er like aktive i dag som på den tiden. De har stått for tur-orienteringstilbudet i klubben i mer enn 30 år. Johanna er med på hvert eneste arrangement, enten hun lager lapper, deler ut saft eller stiller som barnevakt. Harry legger til rette for turer i naturen, han klopper stier og sager ned trær. I tillegg er han fortsatt aktiv orienteringsløper, en inspirasjon for både unge og gamle løpere. Uten Harry og Johanna hadde ikke Ålgård orienteringsklubb eksistert.

 

700 nominasjoner

Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som jobber for at andre skal kunne drive med aktivitet. Fra september kunne man nominere sin kandidat til prisen. Totalt kom det inn 700 nominasjoner.

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner spredt over hele landet. Noen litt yngre i år, som også er fint. For det er jo ikke en hederspris, det er en ildsjelpris som skal motivere til videre innsats. Og kanskje motivere andre som ser at folk har mye glede av å være ildsjeler, sier Aamodt.

I november ble det valgt ut 11 kretsvinnere som ble overrasket av en idrettsprofil.

– Jeg håper at de 11 kretsvinnerne kommer på gallaen i år, kan kaste litt glans over alle ildsjelene i landet og motivere til videre innsats, sier han.

Juryen for Årets ildsjel består av Kjetil André Aamodt, Marit Bjørgen, Olaf Tufte, Aida Dahlen, Glenn Solberg, Frode Grodås, Tiril Eckhoff, Silje Norendal og Zaineb Al-Samarai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev