#
Birgit Skarstein under VM på Lillehammer. Foto: Gisle Johnsen / Lillehammer 2022

Stolt av å kunne stille til start

Skrevet av Kristin Bentdal Larsen 6. mars 2022

Birgit Skarstein går inn i sitt tredje store mesterskap på bare et halvt år. Hun innrømmer at det har vært veldig spesielt, og at det har kostet mye.

– Jeg har, som resten av samfunnet, vært veldig preget av Covid de siste to årene. Som idrettsutøver har det vørt viktig å ikke få det, og det betyr at jeg har vært veldig isolert over en lang tid, sier langrennsløper Birgit Skarstein. – Det har vært spesielt å forberede seg til å prestere på et høyt nivå, med et så krevende rammeverk.

Skarstein forteller at de siste to årene med Covid har kostet mye, men at det også gir helt andre perspektiver.

– Det har vært en interessant personlig reise. De siste to årene har gitt nytt perspektiv – både til hva som er viktig i livet, og hva vi mennesker kan takle, sier hun.

Fra én boble til en annen

For bare et halvt år siden rodde Skarstein inn til Paralympics-gull i Tokyo. Rett etter at hun var ferdig i Tokyo-boblen, gikk hun rett inn i VM- og Beijing-boblen. Det krever en helt ekstrem livsstil og motivasjon.

– Jeg er stolt over å kunne stå her i dag og være klar for Beijing. Og så er jeg stolt av å være konkurransedyktig i en idrett nummer to, på så kort tid. Det ligger det mye hardt arbeid bak i mange år, forteller hun.

Prestasjonsfokus

Ifølge Birgit Skarstein selv, er hun en perfeksjonist som type. Når hun står på startstreken i Beijing prøver hun å minne seg på at det ikke er mulig å være perfeksjonist på så mange ting samtidig.

– Jeg satser fullt og helt på å bli verdens beste roer, og der har jeg utviklet en del egeskaper som jeg har nytte av i et vinter-Paralympics. Det handler om kapasitet, strategi og treningssmarthet, forteller hun.

I Beijing er det dog ikke resultatet eller medaljer som står i fokus. Hun er mer opptatt av å prestere på et nivå som hun er fornøyd med selv. Under VM på Lillehammer i januar var hun faktisk med å kjempe om medaljer i to renn, selv om hun mener VM kom for tidlig etter Paralympics i Tokyo.

– Det er så sjukt, det skal egentlig ikke gå an! Den ekstra måneden fra VM til Paralympics i Beijing utgjør en forskjell når man har så liten tid i utgangspunktet. Jeg skal gjøre så godt jeg kan i Beijing, sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev