#
Cato Zahl Pedersen (til høyre) følger med på storslalåmrennet i Paralympics sammen med blant annet alpinist Marcus Grasto Nilsson. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Norge ble åttende beste nasjon i Paralympics

Skrevet av Kristin Bentdal Larsen 17. mars 2022

Den norske troppen reiste hjem med totalt syv medaljer fra Paralympics. Tross en trøblete start, er Cato Zahl Pedersen godt fornøyd med prestasjonene i Beijing.

Norges Paralympics-tropp fikk ikke en optimal inngang til Beijing med påvist covid-smitte hos flere, og både støtteapparat og utøvere i nærkontaktkarantene. Likevel drar den norske troppen hjem med totalt syv medaljer, hvorav fire gull, to sølv og én bronse.

– Vi må si oss godt fornøyd med dette, spesielt med tanke på inngangen til lekene, sier Cato Zahl Pedersen, Chef de Mission for Paralympics.

– Det er lenge siden vi har vært i nærheten av å ta fire gullmedaljer i et vinter-Paralympics, og vi avslutter lekene som åttende beste nasjon. Det må være fornøyde med.

Zahl Pedersen forteller at covid-smitten og karantene har vært utfordrende, men at hele troppen har vært veldig løsningsorienterte.

Nådde ikke medaljemålsettingen
Målsettingen vi satte i forkant var å kjempe om å være bedre enn i PyeongChang i 2018. Der ble vi 14. beste nasjon med åtte medaljer, hvorav 1 gull, 3 sølv og 4 bronse. Nå ble vi 8. beste nasjon med syv medaljer, hvorav fire gull. Det er langt bedre enn i PyengChang.

– Jeg hadde virkelig unnet utøverne at vi også hadde lykkes med å nå medaljemålet, sier Zahl Pedersen.

Håper på økt rekruttering
Norge kom fra et fantastisk OL med totalt 37 medaljer. I Paralympics ble det syv medaljer. Ifølge Zahl Pedersen er dette en god prestasjon, sett utfra de forutsetningene som den norske troppen hadde i forkant av Paralympics. Paraishockey kvalifiserte seg dessverre ikke, og den kvalifiserte snowboarderen skadet seg i World Cup, med uteblivelse fra resten av sesongen som resultat.

– Men for en vinternasjon som Norge, som akkurat har vedtatt en helhetlig parastrategi, så er ikke dette godt nok på sikt. Vi trenger flere utøvere som kan kjempe om medalje for Norge i store mesterskap, sier han.

Zahl Pedersen mener at Norge bør kunne ha flere utøvere innen spesielt langrenn, alpint, snowboard og skiskyting. Paralympics-sjefen håper nå på en økt rekruttering til paraidretten i Norge.

– Vi håper at prestasjonene vi har sett i år kan inspirere flere til å begynne med idrett slik at vi kan få et rekrutteringsløft, sier Zahl Pedersen. – I tillegg må vi være enda bedre på å jobbe helhetlig med de som er på vei opp, slik at vi kan sikre at de presterer hundre prosent av hva de er gode for i Paralympics.

– Jeg har god tro på at vi har veldig gode forutsetninger for å prestere enda bedre i fremtidige Paralympics, avslutter Paralympics-sjefen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev