#
Norges bronselag i stafett. Fra venstre: Kjartan Haugen, Vilde Nilsen, Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB

Gull og bronse på siste dag i Paralympics

Skrevet av Kristin Bentdal 13. mars 2022

Jesper Saltvik Pedersen fortsatte dominansen i Paralympics og tok gull i slalåm, mens Kjartan Haugen, Vilde Nilsen, Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid tok bronse på langrennsstafetten.

– Dette er en av de mest fortjente medaljene dette mesterskapet, sier en lykkelig Vilde Nilsen. – Det har vært et mesterskap med opp- og nedturer, og dette er definitivt en av de største oppturene – både for min egen del og for lagets del.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Kristin Bentdal Larsen / Team Norway

Nilsen ble sendt ut på andreetappe av lagkamerat Kjartan Haugen, som gikk første- og tredjeetappe på stafetten. For ti år siden la Haugen opp som toppidrettsutøver, men et VM på hjemmebane i januar fikk frem motivasjonen igjen.  

– Det er helt fantastisk, rett og slett! sier han om bronsemedaljen. – Det er veldig spesielt å være i den posisjonen å ta medalje som utøver. Mentalt hadde jeg jo lagt opp i mange år, og nå er jeg tilbake i en rolle som utøver. Det er veldig moro nå, og det kjennes litt annerledes.

Som eldstemann på laget, og en rutinert paralympier, har Kjartan Haugen forsøkt å forberede Vilde Nilsen, og Paralympics-debutantene Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid til stafetten.

– Jeg har jo prøvd å ikke være en syvende far i huset, ler Haugen. – Jeg har forsøkt å få ned spenningsnivået litt, og samtidig få opp entusiasmen og skigleden.

Var ikke gitt på forhånd

Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid gikk sisteetappen for Norge. Karbøl Oxaal forteller at han er kjent på nervene før dagens stafett.

– Jeg har vært så nervøs i hele dag. Det var en klump i magen og jeg sleit nesten med å varme opp på ski, forteller han. – Det er en lettelse når vi ikke roter det til.

Han er – i likhet med lagkameratene – veldig fornøyd med å sikre bronsen i et sterkt felt.

– Det var veldig kjekt! Det var dette som var målet, og så greier vi det. Vi hadde nesten sølvet, men vi må si oss fornøyde med bronsen. Det var ikke gitt på forhånd, sier Karbøl Oxaal.

Paralympics-kongen

Jesper Saltvik Pedersen sikret Norges syvende medalje i Paralympics. Med fem medaljer på fem muligheter, hvorav ett sølv og fire gull, er Saltvik Pedersen den suverene Paralympics-kongen.

– Jeg er ikke overrasket over at Jesper er i stand til å gjøre det han har gjort, sier trener Hans Blattmann. – Han kommer fra et VM med fem medaljer og sammenlagt i verdenscupen, så det er ingen overraskelse. Men det er noe med å gjøre det igjen på denne måten. Det er rått!

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

Blattmann forteller at de har planlagt for at Saltvik Pedersen skulle kunne prestere best mulig under Paralympics.

– Vi var veldig godt fornøyde med VM, og så hadde vi en bra plan som vi fikk gjennomført til punkt og prikke før Paralympics. Vi reiste hit med lave skuldre, og vi var trygge på at vi hadde gjort det vi skulle gjøre, sier han.

Marcus Grasto Nilsson kjørte seg opp åtte plasser i andreomgang, og endte til slutt på en 19. plass i slalåmrennet.

Dette var siste dagen i Paralympics i Beijing 2022, og under avslutningsseremonien i dag er Jesper Saltvik Pedersen Norges flaggbærer.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev