#
Birgit Skarstein, Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen gleder seg til å komme i gang med VM i snøsport på Lillehammer. Foto: Geir Olsen

- Vi gleder oss stort til et enestående verdensmesterskap i snøsport for parautøvere

Skrevet av Geir Owe Fredheim 12. januar 2022

Torsdag 13. januar begynner VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer. - Dette blir det første mesterskapet som samler de fremste parautøverne fra hele verden i både alpint, langrenn, skiskyting og snowboard. Det er også svært gledelig at NRK er rettighetshaver til mesterskapet og som vil formidle over 90 timer med fantastiske toppidrettsprestasjoner til det norske TV-publikum, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Heldigvis, til tross for pandemien, går VM i snøsport, som har vært utsatt i ett år, som normalt.
16 norske utøvere fra henholdsvis Skiforbundet, Skiskytterforbundet og Brettforbundet deltar. Nå skal det skrives idrettshistorie i OL-byen fra 1994 og på Hafjell.

- Jeg vil gratulere Norges skiforbund, Brettforbundet og Skiskytterforbundet som har samarbeidet tett og påtatt seg et felles arrangøransvar for mesterskapet. Ikke minst vil jeg takke alle sponsorer som har bidratt til å realisere dette flotte arrangementet og som jeg er sikker på vil bidra til å løfte interessen og rekrutteringen til paraidretten både nasjonalt og internasjonalt.

Vil løfte paraidretten
Skipresident Erik Røste tror arrangementet vil løfte frem paraidretten på en positiv måte.
– Vi ser nå virkelig frem til å komme i gang med dette historiske mesterskapet etter et års utsettelse. I Norges Skiforbund startet vi å diskutere dette allerede våren 2016. I desember 2018 fikk vi finansieringen på plass, først og fremst med et bidrag fra regjeringen og daværende kulturminister Trine Skei Grande og VI-stiftelsen. Det var avgjørende for at Norges Skiforbund sammen med Brettforbundet og Skiskytterforbundet påta oss mesterskapet. Målet med å arrangere dette mesterskapet i Norge er å løfte frem paraidretten og de unike historiene som ligger bak de fantastiske prestasjonene til utøverne. Med NRK på laget, vil hele Norge kunne følge mesterskapet, sier skipresident Erik Røste.

45 nasjoner
Mesterskapet, med utøvere fra 45 nasjoner, blir det største i sitt slag her i Norge siden Paralympics på Lillehammer i 1994. Det skal konkurreres i alpint, langrenn, skiskyting og snowboard.
- Et av målene med VM er å legge til rette for enestående prestasjoner i verdensklasse. Det skal vi fortsatt få til selv under et strengt smittevernregime, og vi er svært glade for at kulturministeren viste til VM som et toppidrettsarrangement som kan gjennomføres som planlagt, selv med de nylig innførte og skjerpede koronatiltakene, sier prosjektleder for mesterskapet Ola Keul.

90 timer med NRK
NRK skal produserte nærmere 90 timer fra mesterskapet.
– Vi er veldig glade for å kunne være med å løfte dette store arrangementet fram, som det første i sitt slag. Vi sender over 80 medarbeidere til Lillehammer under mesterskapet, og gleder oss til å produsere selve idretten for det internasjonale publikum, men også å kunne formidle de store øyeblikkene til det norske publikum. Ved å samle disse grenene i ett mesterskap gjør man det lettere å vie det oppmerksomhet totalt sett for oss, å kunne samle de redaksjonelle kreftene inn mot dette. På den måten kan vi også bygge forventning hos publikum i tiden før arrangementet. Dermed håper vi også å kunne få flere seere og brukere inn mot selve mesterskapet, i alle kanaler og på alle plattformer, forteller NRKs produsent for snøsport-VM, Yngvill Imerslund.

Besøk de offisielle sidene

Disse utøverne stiller for Norge:

Alpint:
Marcus Graasto Nilsson, Ready
Hanne Vadseth, Ready
Marte Pensgaard Hansen, Plogen Skiklubb Iedsager til Hanne)
Jesper Saltvik Pedersen, Plogen Skiklubb
Magnus Valø Balche, Ready

Skiskyting:
Nils-Erik Ulset, Tingvoll Idrettslag

Snowboard:
Niklas Bøyesen Lohne-Hansen, KIF Snowboard
Joakim Øyen, Bergen Snowboardklubb

Langrenn:
Andreas Bjørnstad, Svelvik IF
Indira Liseth, TIF Viking
Kjartan Haugen, Fossum IF
Isabell Valen, Innstrandens IL
Vilde Nilsen, Kvaløysletta Skilag
Thomas Karbøl Oxaal, Sauda IL
Ole-Martin Lid, Tomrefjord IL (ledsager til Thomas)
Trygve Toskedal Larsen, IL Trysilgutten
Birgit Skarstein, Frol IL

Meld deg på vårt nyhetsbrev