#
Tomoe Zenimoto Hvas og Anne Vilde Tuxen bar stolte det norske flagget under åpningsseremonien i Tokyo. Foto: NTB

Tuxen og Hvas bar det norske flagget i Tokyo – fulgte i kong Haralds fotspor

Skrevet av Pernille Ingebrigtsen 23. juli 2021

OL i Tokyo er i gang. Stuper Anne Vilde Tuxen og svømmer Tomoe Zenimoto Hvas var Norges flaggbærere da sommer-OL ble åpnet på et publikumsfritt stadion fredag.

Ett år etter at det opprinnelig skulle starte, er Tokyo-OL endelig i gang, men uten publikum og med et svært strengt regime grunnen koronapandemien. Åpningsseremonien gikk dermed av stabelen på et nærmest tomt stadion, med kun pressefolk og spesielt inviterte til stede på tribunen. Show og fyrverkeri ble det likevel.

For 57 år siden, i 1964, var kong Harald, som da var kronprins, norsk flaggbærer under sommerlekene i Tokyo. Han representerte Norge i seiling. I år var det Anne Vilde Tuxen og Tomoe Zenimoto Hvas som fikk det ærefulle oppdraget med å være Norges flaggbærere. Det er første gang i historien at Norge har stilt med to flaggbærere. De to entret stadion sammen med noen få andre fra Norges OL-tropp.

– Det var veldig gøy, og jeg er takknemlig for å ha fått denne muligheten. Dette vil jeg huske for alltid, sa Hvas. 

Også Tuxen syntes dette var en stor opplevelse. 

– Det var stort og skummelt å holde flagget, men det gikk fint – jeg og Tomoe var sammen om det. Det var veldig stas, sa stuperen.  

KronprinsHarald_fotoNTB1110.jpg
Kronprins Harald under åpningsseremonien i Tokyo i 1964. Foto: NTB

Fredag var flere av de norske roerne i gang med sine konkurranser. Kjetil Borch hadde få problemer med å ta seg videre til en kvartfinale da han vant sitt innledende heat, mens dobbeltfireren med Olaf Tufte, Martin Helseth, Erik Solbakken og Oscar Helvig ikke fikk den starten de hadde håpet på. De endte som nummer fire i sitt heat og må dermed ro oppsamlingsheat søndag for å kunne ta seg til en OL-finale.

Lørdag braker det løs med flere idretter i den stekende varmen i Japans hovedstad. Olympiatoppen har tidligere uttalt at Norge har et mål om å ta åtte medaljer i Tokyo, og allerede i morgen kommer første medaljesjanse da de norske kvinnelige rifleskytterne skal i aksjon.

Norge
Meld deg på vårt nyhetsbrev