#
Tormod Knutsen fra Eidsvoll tok OL-gull i kombinert i Innsbruck i 1964. Tirsdag gikk han bort - 89 år gammel. Foto: NTB

OL-vinner Tormod Knutsen er død

Skrevet av NTB 24. februar 2021

Den tidligere kombinertløperen og olympiske mesteren Tormod Knutsen fra Eidsvoll er død, 89 år gammel.

Dødsfallet ble bekreftet av sønnen Audun Knutsen overfor Eidsvoll og Ullensaker Blad. Knutsen, som av Romerikes Blad omtales som en av Romerikes største idrettspersonligheter, døde tirsdag kveld.

Knutsen tok gull i kombinert i OL i Innsbruck i 1964, etter å ha tatt OL-sølv i lekene i Squaw Valley fire år tidligere. Han tok fire NM-titler og ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1960.

Tidligere sportsleder i Romerikes Blad, Jon Wiik, husker ham som en ydmyk idrettshelt.

– Det kom for eksempel tydelig til uttrykk i hans kåserier. Han takket alltid ydmykt alle som hadde lagt forholdene til rette, framfor alt hans kjære kone Olga og arbeidsgiveren Mathiesen Eidsvold Værk, sier Wiik til Romerikes Blad.

NRK skriver at det var Knutsen som holdt liv i kombinertsporten i Norge i en periode da den ikke lenger var en helnorsk paradegren.

– Etter at Tormod Knutsen la opp, gikk norsk kombinertsport inn i en lang mørketid, skriver NRK, og påpeker at det tok 20 år før en nordmann igjen vant OL-gull i kombinert.

Knutsen ga i 1964 ut boka «I hopp og løype» der han skriver om ferden fra hopper til kombinertløper. Det var først i 1955 Knutsen gikk over til å satse på kombinert.

– Jeg så ikke meg selv ute i skogen på den tida. Det var i hoppbakken jeg følte meg hjemme, skriver Knutsen i boka.

Meld deg på vårt nyhetsbrev