#
Hoppgutta tok laggull under OL i PyongChang i 2018. Blir det gull også i 2022? Foto: Karl Filip Singdahlsen

Norge bør ta minst 10 gull i Beijing for å nå målsettingen

Skrevet av Geir Owe Fredheim 4. februar 2021

Skal Norge klare målsettingen om å være topp tre nasjoner i OL i Beijing om nøyaktig ett år tilsier alle statistikker at Norge må ta minst 10 gull. Det er fire færre enn det Norge tok under suksesslekene i PyeongChang for tre år siden.

I dag markerte Olympiatoppen ved toppidrettssjef Tore Øvrebø, vinteridrettsjef Helge Bartnes og Chef de Mission for Paralympicstroppen, Cato Zahl Pedersen, at det er ett år igjen til OL-flammen tenns i Beijing og 13 måneder til Paralympics.

Alle har tidenes vinterolympiske prestasjon friskt i minne. Under lekene i PyeongChang i 2018 tok Norge 39 medaljer, hvorav 14 av edleste valør. Det er det ingen nasjoner som har klart tidligere. Av 10 ulike idretter var det bare snowboard og ishockey som ikke klarte å ta medaljer.

- Vi går ikke ut med et eksakt medaljemål på nåværende tidspunkt, men skal vi klare å opprettholde ambisjonen om å være blant topp tre nasjoner i OL så ser vi at vi må ha rundt 10 gull, sier vinteridrettssjef Helge Bartnes, og legger til:

- Akkurat nå har vi mange enere i vinteridrett, så vi har stor tro på at det skal være mulig å vinne 10 gull i Beijing.

HelgeBartnes200.jpg
Helge Bartnes, vinteridrettssjef Olympiatoppen tror på norsk suksess i Beijing. Foto: Privat

Nye utøvere som markerer seg
Bartnes sier han gleder seg ekstra mye over at Norge også har fått en del nye utøvere som markerer seg i verdenstoppen.
- Vi gleder oss over Helene Marie Fossesholm i langrenn, Halvor Granerud og Eirin Kvandal i hopp, Sturla Holm Lægreid i skiskyting og Birk Ruud i freestyle som har topp resultater internasjonalt. Det viser at rekrutteringsarbeidet fungerer bra i norsk vinteridrett, sier Bartnes.

Samtidig påpeker han at også med toppidretten kommer skader. Norge har pr nå flere toppalpinister som er ute med alvorlige kneskader. Både Aleksander Aamodt Kilde og Lucas Braathen er langtidsskadet og mister resten av sesongen.
- Vi har et godt helseteam og fagpersoner som nå hjelper utøverne tilbake slik at de skal få konkurrere på ski igjen. Men de har en lang vei å gå, sier Bartnes som har tro på at de skal rekke OL i Beijing.

Paraidretten hardt rammet av pandemien
Cato Zahl Pedersen, Chef de Mission for troppen som skal reise til Paralympics er litt mer usikker på status i sin egen tropp før lekene om 13 måneder.
- Om to dager skulle vi hatt VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer. Det ville vært det største arrangementet for paraidrett siden Paralympics på Lillehammer i 1994. Det er flyttet til januar neste år – to måneder før Paralympics. Hadde dette mesterskapet blitt gjennomført nå hadde vi fått en god status på hvordan vi ligger an, men nå er mye flyttet og kansellert på grunn av pandemien.

Zahl Pedersen er likevel optimistisk.
- Langrenn og skiskyting har worldcup i midten av mars. Da får vi en status der. De har fått trent utrolig bra på ulike samlinger i Norge. Når det gjelder alpint har alle lagt merke til hvordan Jesper Saltvik Pedersen herjer i Mellom-Europa og vinner stort sett det meste.
- Når det gjelder paracurling og paraishockey er ting stort sett normalisert igjen etter at de har hatt utfordringer med trening på is. Og Kristian Moen på snowboard får god oppfølging, mens han studerer i USA.

Under Paralympics i PyeongChang tok Norge ett gull, tre sølv og fire bronse.
- Vi burde være i stand til å kjempe om minst like mange medaljer i Beijing slik det ser ut nå, og forhåpentligvis med noen flere nye utøvere i troppen.

Krevende 14 måneder for Olympiatoppen
Med et OL i Tokyo til sommeren og vinter-OL i begynnelsen av 2022 blir de neste 14 månedene de mest hektiske i Olympiatoppens historie.
- Dette setter Olympiatoppen som organisasjon virkelig på prøve. Det vi kommer til å få betalt for er at vi er den nasjonen som er best forberedt. Vi er glade for at vi dro tidlig til Beijing for å se hvordan forholdene er der borte, slik at vi allerede sitter på masse kunnskap om hvordan mesterskapet vil foregå, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev