#
Knut "Kupper´n" Johannessen, her til venstre, er tildelt St. Hallvard-medaljen for sitt arbeid. Her står han sammen med OL-vinner i roing, Frank Hansen. Foto: Geir Owe Fredheim

«Kupper'n» fikk Oslos høyeste utmerkelse

Skrevet av NTB 24. mars 2021

Skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen tildeles den høythengende St. Hallvard-medaljen for sin verdifulle innsats for hovedstaden.

Johannesen får utmerkelsen for å ha gjort en spesiell innsats for byens innbyggere. Det fremheves at han på sin måte har bidratt til frivillighet, inkludering og idrettsglede.

– Knut «Kupper'n» Johannesen er Oslo-gutten som ble en del av verdenseliten på skøyter. Navnet hans er synonymt med skøytehistoriens gullalder, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

– Han har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator til å fremme idrett og idrettsglede blant barn og unge. Denne tildelingen er en anerkjennelse av innsatsen fra byen han er født og oppvokst i, tilføyer han.

«Kupper'n», som har rukket å bli 87 år, er glad for hedersbevisningen.

– Dette kom som en gledelig overraskelse der ord ble fattige! Jeg er stolt over å være oslogutt, sier han – og tilføyer:

– Jeg er født, døpt, konfirmert og gift på Kampen og var så heldig å ha Jordal idrettsbane i nærheten i min oppvekst. Nå ser jeg frem til at neste generasjon kan få oppleve Valle Hovin innendørsarena på samme måte, og kanskje blir dette en ny giv for skøyteidretten i Oslo.

St. Hallvard-medaljen har vært delt ut siden 1956 og deles tradisjonelt ut under en høytidelig lunsj i Oslo rådhus. Det er ordføreren som står for utdelingen.

«Kupper'n» tok to OL-gull og to VM-gull i sin innholdsrike karriere. Det første OL-gullet kom på 10.000-meteren i Squaw Valley i 1960, og fire år seinere i Innsbruck ble det samme valør på den halve distansen.

Medaljesamlingen inneholder blant annet også to EM-gull.

Meld deg på vårt nyhetsbrev