#
Jon Rønningen har et godt grep og kaster japaneren Atsuiji Miyahara rundt i OL-finalen i Seoul 1988. Rønningen vinner gull! Foto: NTB/Inge Gjellesvik. Video: NRK

Jon Rønningen tok Norges første brytegull i OL

Skrevet av Geir Owe Fredheim 29. september 2021

Da Jon Rønningen brøt til OL-gull i Seoul, 21. september 1988, var det Norges første brytegull i OL gjennom tidene.

Team Norway har funnet frem til en artikkel forfattet av NTB på selve gulldagen 21. september 1988! De skriver:

«Jon Rønningen klarte det han og alle bryteinteresserte nordmenn håpet på. Han ble Norges første olympiske mester i bryting gjennom alle tider. Jubelen tordnet som en orkan gjennom brytehallen i Sangmu Gymnasium da Jon hadde vunnet kampen mot japaneren Atsuiji Miyahara onsdag kveld lokal tid.»

Selv forklarte gullvinner Jon Rønningen seg slik til NTB rett etter at seieren var i boks.

- Jeg ble forbanna og lei meg etter at det gikk så dårlig for Lars (broren til Jon red.adm). Det tente meg nok litt ekstra. Men at det skulle bli gull, hadde jeg aldri trodd. En medalje var alt jeg turte håpe på, sa Jon Rønningen.

- Japaneren (Atsuji Miyahara) åpnet i et grusomt tempo, men det var jeg forberedt på. Etter at jeg fikk de sju første poengene ble jeg litt nervøs, for slik skal ikke gå så lett mot en slik bra bryter som japaneren. Men etter pausen sprakk han liksom litt.

- På forhånd hadde jeg tenkt på at jeg skulle prøve å sprette opp fra gulvet etter at jeg var nede i parterre etter advarsel. Jeg fikk ham vel litt på villspor der. Mot slutten var vi dyktig slitne begge to. Selv om jeg hadde to advarsler, trodde jeg ikke dommerne ville diske meg når jeg lå så langt foran i poeng. - Da jeg skulle ta den siste rullen, var jeg liksom litt bedøvet av trøtthet, og visste ikke helt hvor sliten jeg var. Men det gikk jo likevel. På slutten "safet" jeg bare.

- Da sluttsignalet gikk, var jeg litt i ørska. Jeg hørte brølet fra publikum og visste jeg hadde vunnet, men det har vel ikke gått helt opp for meg ennå likevel. Det tar vel et par dager, sa Jon Rønningen som var ærlig på at han ikke var så god på å vise følelser.

- Da jeg sto på seierspallen hadde jeg en klump i halsen og måtte kjempe for å holde tårene tilbake.

Rett etter OL kom nyheten om at Jon satset videre mot OL i Barcelona i 1992.
- Dette er det største jeg har opplevd, og overgår VM-gullet fra 1985. Nå satser jeg fire år til, og tar sikte på Barcelona-OL i 1992.

Også der bryter Jon Rønningen seg inn i historiebøkene med å ta sitt andre gull! Akkurat det kan vi komme tilbake til! 

Meld deg på vårt nyhetsbrev