#
Suzanna Tangen har i hele livet vært en aktiv jente, og hun har etablert seg som en av verdens beste håndsyklister. Hun bor i Canada, men sykler for Grenland SK. Foto: Privat og Jason Dyck (nede til høyre).

Drømmer om Paralympics i Tokyo

Skrevet av Kristin Bentdal Larsen 10. juni 2021

Suzanna Tangen er den eneste norske håndsyklisten som konkurrerer internasjonalt. Hun har Paralympics i Paris i 2024 som sitt store mål, men tar hun medalje i VM denne uka lever drømmen om Tokyo.

Håndsyklist Suzanna Tangen er til vanlig bosatt i Canada, der hun er sterkt engasjert i en organisasjon som jobber med paraidrett. Men når VM går av stabelen denne uken i Portugal, konkurrerer hun med det norske flagget på brystet – som eneste utøver. For selv om hun er blant topp fem i verden, er det noen utfordringer som kommer med å være den eneste norske parasyklisten som konkurrerer internasjonalt. Med det nåværende poengsystemet, der hele landslaget samler poeng i løpet av en sesong for deltakelse i Tokyo, er det ikke mulig for Suzanna å samle nok poeng alene. Det gjør at hun må satse på gode prestasjoner.

– Med mindre jeg klarer å få en medalje i VM, så må det søkes om et wildcard, forklarer Tangen. – Jeg har akkurat sett på startlisten, og det er de beste av de beste som skal delta i VM. Det er helt rått!

Paralympics-drømmen
Suzanna forteller at hun har som mål å komme til Paralympics, og dersom det ikke blir Tokyo, satser hun mot Paris i 2024.

– Det hadde vært helt rått å komme til Paralympics! Jeg ligger rundt topp fem i verden, og dersom jeg kvalifiserer meg, eller får et wildcard, til Tokyo, så kan jeg bruke sommeren på å øke kapasiteten og gjøre det enda bedre. Men jeg tenker at det er i Paris jeg har størst medaljesjanser, sier hun.

Tangen forteller at hun per nå ikke har egen sykkel, kun en lånesykkel. Men i forrige uke kom gladnyheten om at sykkelklubben hennes, Grenland SK, hadde bestemt seg for å kjøpe en egen sykkel til henne.

– Det er ikke så enkelt å få akkurat den tilpasningen man trenger, og jeg får den uansett ikke før Tokyo dersom jeg kvalifiserer meg, men det kan definitivt være med på å heve prestasjonen senere, forklarer hun.

Teamet
Suzanna Tangen får ikke skrytt nok av teamet rundt seg. Hun trekker frem både Jason Dyck, som er ansatt i Norges Cykleforbund for å kun fokusere på parasykling, treneren sin May Britt Våland, og Grenland SK.

– Jason har gjort en kjempegod jobb for å løfte parasyklingen i Norge etter at han startet i forbundet, og May Britt er bare råflink! Hun er flink på para, flink til å forstå og flink til å se hva som er viktig utfra ulike behov. Hun har hatt kjempemasse å si for utviklingen og motivasjonen min, sier Tangen.

Wheely fast Suzy
Som toåring fikk Suzanna Tangen en betennelse i ryggmargen som førte til at hun ble lam fra halsen og ned. Etter at hun ble flydd med helikopter til sykehuset, fikk hun antibiotika for å dempe betennelsen. Først da fikk hun tilbake følingen i armene, men nervene i beina ble permanent skadet.

– Jeg føler meg egentlig multifunksjonell, sier 32-åringen, som går under navnet «Wheely fast Suzy» på sosiale medier.

Meld deg på vårt nyhetsbrev