#
Daniel Grindeland i aksjon under NM-veka i Stavanger 2018. Her ble det 1. plass. Nå drømmer Grindeland om OL-deltakelse i Paris 2024. Foto: Dag Oliver

Danseforbundet ser frem til OL-breaking i Paris

Skrevet av Geir Owe Fredheim 28. januar 2021

Norges Danseforbund ble i desember 2020 et olympisk særforbund gjennom at dansegrenen breaking ble tatt opp som OL-gren. I de olympiske sommerleker i Paris om tre år håper Norges Danseforbund å ha med utøvere som kan kjempe om OL-medalje.

Breaking er den første dansegrenen som blir en del av OL. Breaking har også stått på programmet under Ungdoms-OL i Buenos Aires i 2018. Dansestilen er en global idrett og under VM i Nanjing i 2019 deltok hele 150 b-boys og b-girls fra nærmere 70 nasjoner.

- Dette er en unik mulighet til å vise verden hva som kreves for å danse på et topp nivå innen breaking, men jeg er sikker på at dette vil skape et løft for flere dansestiler. Vi skal legge til rette for unike muligheter og drømmer for Norges b-boys og b-girls på veien mot OL, sier sportssjef i Norges Danseforbund, Janne Krågå.

Breakdance er en gatedans som opprinnelig oppstod i South Bronx, i New York City på begynnelsen av 1970-tallet.
- Breakere i dag kjemper for å ivareta breakingens historie og kultur, og nå kan breakere også bli anerkjent for de atletene de er. Dette kombinert vil skape muligheter helt utenom det vanlige. Vi håper å kunne se det norske flagget på en av våre breakere under OL Paris 2024, sier Krågå.

Tror på norsk deltakelse
Marit Breivik, sommeridrettssjef og assisterende toppidrettssjef på Olympiatoppen, er glad for at Norges Danseforbund har blitt et olympisk særforbund.
- Det er inspirerende med nye grener på OL-programmet. Vi har nye grener i Tokyo med blant annet aktuelle norske utøvere i skateboard, og så blir det ekstra spennende med breaking som ny idrett i Paris, sier Breivik.

- Hvor mye betyr det for Danseforbundet at breaking har blitt en OL-gren?
- En OL-gren med utøvere som hevder seg i verdenstoppen, kan få mer oppmerksomhet fra media og økt publikumsinteresse. Dette igjen, kan bidra til økt interesse blant barn og ungdom og gi større rekruttering til denne sporten.

Hun sier Norge har ambisiøse utøvere som har som mål å kvalifisere seg til OL i Paris.
- Gjennom daglig treningskvalitet og internasjonal konkurranseaktivitet, har jeg god tro på at vi kan få norsk «breakdancer» med i den norske OL-troppen i 2024, sier Breivik.

Sak fortsetter under bildet.
NM-Veka battle 2018_DagOliver.jpg
Breaking sto på programmet under NM-veka i Stavanger både i 2018 og 2019. Spesielt arrangementet i 2018 ble en suksess. Foto: Danseforbundet

To b-boys som hevder seg
For øyeblikket har Norge to gutter, Victor Prag og Daniel Grindeland, som kan hevde seg internasjonalt. De samarbeider allerede med Olympiatoppen for å utvikle seg som idrettsutøvere.

Daniel Grindeland (26) fra Sotra har holdt på med breaking i 15 år. Nå trener han hardt for å nå OL.

- Det hadde vært helt rått å få medalje under mitt første OL, sier Grindeland.
Han begynte å samarbeide med Olympiatoppen i 2020 og er overbevist om at samarbeidet har hatt stor betydning på dansingen. Ikke minst har han fått mer kunnskap om hva han skal trene på, restitusjon, skadeforebyggende tiltak og mye annet som er viktig for potensielle OL-utøvere.

Også Victor Prag (27) sier han vil satse mot en topplassering i OL i Paris om tre år.
- Jeg er sikker på at Norges Danseforbund og Olympiatoppen vil ha enorm betydning for veien videre mot OL, sier Prag.

Vi ønsker Norges Danseforbund og alle B-boys og B-girls lykke til med satsingen mot OL i Paris!

Breaking forklart

Basics i breaking

Meld deg på vårt nyhetsbrev