#
Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus og Harald Christian Strand Nilsen tapetserte OL-pallen i kombinasjonen, Lillehammer 94. Foto NTB, Video: NRK

Da Norge var alene på pallen!

Skrevet av NTB (arkiv fra 94) 8. februar 2021

Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen skrev et nytt gullkantet kapittel i OL-historien fredag. Trippelseieren i kombinasjonen er historisk. Det er 30 år siden forrige gang løpere fra en og samme nasjon vant alle medaljene i en alpinøvelse i OL.

Lasse Kjus ledet etter utforrennet, og hadde ingen problemer med å holde konkurrentene bak seg i slalåmen. Han visste det var dobbelt norsk i teten da han startet som 15. mann i andre omgang, og det hjalp ham til seieren.

- Det største for meg er ikke at jeg vant rennet, men at det ble tredobbelt norsk. Jeg synes det er stort, sa Kjus.

Tidligere har Østerrike vunnet tredobbelt to ganger, i storslalåm menn i 1956 (anført av Toni Sailer) og i utfor kvinner i 1964.

Kjus ville ikke være med på å karakterisere kombinasjonsgullet som noe mindre gjevt enn gull i noen av de andre disiplinene.

- En sammenlikning er vanskelig. I dag har jeg ikke lyst til å forsøke meg på det heller, for jeg føler meg veldig høyt oppe. Det kommer av at jeg klarte å ta ut mitt aller beste, sa den fornøyde gullvinneren.

Trodde på seier - Jeg trodde det ville holde til seier da kjørte andre omgang, men sikker var jeg ikke før jeg var i mål og kikket opp på resultattavla, sa Lasse Kjus til NTB.

Han hadde et par trå svinger i det øverste partiet av løypa, og sa også at han var litt redd for å kjøre ut midtveis. Men han klarte å samle seg mesterlig og hadde full kontroll inn mot mål.

- Kjøringen i dag var teknisk stødig og bra, men jeg kjørte på ingen måte fort nok til å kunne hevde meg i spesialslalåm. Den som skal kjempe i teten søndag må nok kjøre betraktelig fortere enn jeg gjorde i dag, sa han.

Seieren var populær. Nærmere 30 000 tilskuere i ellevill jubel feiret den enorme norske triumfen, og etter at løperne hadde fått sine blomster i målområdet, takket de publikum for støtten ved å kaste blomsterbukettene inn i menneskemengden. Populært? Det var bare fornavnet.

Vanvittig fort Gjøvik-gutten Harald Christian Strand Nilsen kjørte vanvittig fort fra mellomtiden og ned målhenget i andre omgang. Han kjørte så fort at han knapt nok trodde det selv.

- Etter utforrennet (21. plass) hadde jeg ingen tro på at jeg skulle klare medalje. Det hadde jeg ikke etter den første omgangen heller. Jeg trodde avstanden fram var for stor. sa han.

Strand Nilsen hadde fjerde beste slalåmtid fredag, og var dermed best av de norske i slalåmbakken. Kjus ble nummer sju i slalåmdelen, og Aamodt nummer ni. Han beseiret sterke Gunther Mader med 68/100 sekund i slalåm, og snøt østerrikeren for bronse med ni hundredeler.

Første gang han sto på seierspallen i verdenscupen var i Chamonix 14 dager før OL. Da ble han treer i kombinasjonen etter Aamodt og Kjus. Nå klarte han det igjen i sitt livs konkurranse så langt. Det vitner om riktig innstilling og konkurransenerver av stål.

Tredje Aamodt-medalje Kjetil Andre Aamodt vant en ny sølvmedalje og var fornøyd med det. -

Nå har jeg vunnet tre medaljer i fire øvelser. Det må jeg være fornøyd med. Før OL var det noen som spekulerte i at jeg skulle ta fem gullmedaljer. Ingen kunne vel tro det var realistisk, sa Aamodt.

- Jeg synes vi har hatt stor suksess i disse lekene. Målet var å ta tre medaljer. Nå har vi klart fem, og en av dem er gull. Etter min mening har vi lykkes 100 prosent, sa Kjetil Andre Aamodt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev