#
Andreas Bjørnstad håper på nye medaljer i Paralympics i Tokyo - til tross for at han har utviklet allergi mot klor. Foto: Ellen Kessel / Norges Svømmeforbund

Svømmeren som reagerer på klor

Skrevet av Kristin Bentdal 25. februar 2020

I Tokyo 2020 skulle parasvømmer Andreas Bjørnstad forsvare bronsen fra Paralympiske leker i Rio de Janeiro. Så kom utfordringene.

Andreas Bjørnstad har alltid hatt 400 meter fri som favorittøvelse. Han har blant annet VM-gull fra Mexico i 2017 og bronse fra Paralympiske leker i Rio de Janeiro i 2016 i akkurat denne øvelsen. Men da klassifiseringene for svømmerne ble endret i 2019, var Bjørnstad nødt til å bytte øvelse.

– Målet for Tokyo har alltid vært å ta medalje, men det har vært en stor overgang å gå fra 400 meter fri til 100 meter bryst, forklarer Bjørnstad. – Jeg har vært nødt til å trene veldig annerledes for å ha mulighet for å hevde meg i den nye øvelsen. Tidligere trente jeg mer utholdenhet, mens nå trener jeg langt mer eksplosivt.

Klassifisering avgjør hvem som kan delta i øvelsen, samtidig som den deler utøverne inn i ulike klasser. Målet med klassifiseringer er å sikre at konkurransene blir mest mulig rettferdige for utøverne. Svømmerne testes både på land og i vann, og totalsummen av disse testene bestemmer hvilken klasse utøverne kan delta i.

Reagerte på klor
Rundt samme tid som Bjørnstad hadde fått omstilt seg og lagt om treningen til å passe den nye øvelsen, kom en ny og større utfordring: Han begynte å reagere på klor og fikk diagnosen atopisk eksem.

I begynnelsen fortsatte han å trene som normalt, men ubehaget og kløen utviklet seg, og ble bare verre og verre – uten at noen visste hvorfor.

– Det var ganske tøft mentalt å gå fra å trene for fullt til å ikke kunne trene ordentlig i vann. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre i starten, forklarer Bjørnstad.

Søvnløse netter
For en toppidrettsutøver er restitusjon noe av det viktigste for å kunne prestere optimalt på neste treningsøkt eller konkurranse. Spesielt viktig er søvnen, men for Bjørnstad har det blitt mange søvnløse netter med stort ubehag.

– Huden reagerer så mye på klor at jeg ikke får sove på mange netter etterpå. Jeg har prøvd meg i vann noen få ganger, men det fungerer ikke. Jeg har mistet fire måneder med verdifull trening i vann, og jeg har måtte finne andre måter å trene på, forklarer han.

Løsningen
For å kompensere for manglende svømmetrening, begynte Bjørnstad å trene mer alternativt. Han tok i bruk stormølle, skiturer med mye staking og spesifikk styrketrening for å være best mulig forberedt til han kunne komme tilbake i vannet.

Tidligere bodde han hjemme i Drammen, og svømmetreneren fungerte som et helt trenerteam alene. Så flyttet han inn på Olympiatoppen for å få kontinuerlig oppfølging av ulike fagpersoner og best mulig trening.

– Jeg har bodd på Olympiatoppen i to måneder nå, og det har hjulpet meg veldig å være der. Jeg får daglig oppfølging, og jeg har et helt trenerteam med fagpersoner som hjelper meg, sier Bjørnstad.

Bjørnstad får støtte av Olympiatoppen-coach Petter Thoresen:

– Ved å sette inn tiltakene så tidlig som vi gjorde, er det mulig for Andreas å komme ut av dette med enda mer kapasitet og med enda større motor, sier han. – Han har da større muligheter enn tidligere til å ta medalje på bryst.

For Bjørnstad har det vært spesielt nyttig å jobbe med idrettspsykologiavdelingen på Olympiatoppen. Utfordringene han har møtt har blitt brukt som et moment for å snu situasjonen, og utvikle Bjørnstad på områder som han ikke nødvendigvis kunne løftet seg på med tradisjonell svømmetrening.

– Det hjalp veldig å komme til et miljø med flere i samme situasjon som meg, som er skadet og skal tilbake til idretten sin. Og så har det definitivt vært hjelp i å kunne trene ved siden av de beste utøverne i Norge, sier Bjørnstad.

Jobber med legene
Bjørnstad jobber tett med et medisinsk team for å finne en eventuell løsning på den atopiske eksemen, slik at han kan komme tilbake i vannet igjen. Enn så lenge har de ikke funnet riktig måte å behandle ham på, og han er nødt til å trene alternativt.

– Hvis det er noe medisinsk vi kan prøve, så gjør vi det. Jeg gjør som legene sier og følger det de mener er riktig, avslutter Bjørnstad.

Meritter:

 • Sølv i EM 2014 – 400 meter fri
 • Sølv i VM 2015 – 400 meter fri
 • Sølv i EM 2016 – 400 meter fri
 • Bronse i EM 2016 – 100 meter bryst
 • Bronse i Paralympics 2016 – 400 meter fri
 • Bronse i VM 2017 – 100 meter fri
 • Bronse i VM 2017 – 200 meter medley
 • Sølv i VM 2017 – 100 meter bryst
 • Gull i VM 2017 – 400 meter fri
 • Bronse i EM 2018 – 400 meter fri
 • Sølv i EM 2018 – 100 meter bryst
Meld deg på vårt nyhetsbrev