#
Tore Øvrebø har fått signaler fra IOC om at det vil komme endringer i hvordan OL og Paralympics gjennomføres i Tokyo neste år. I dag er det ett år igjen til lekene åpner. Foto: NTBScanpix

- Vi har fått signaler fra IOC om at det kommer endringer

Skrevet av Geir Owe Fredheim 23. juli 2020

I dag er det ett år før OL-ilden tennes i Tokyo. – Vi har fått signaler fra IOC om at det blir endringer og forenklinger, men vi vet ikke helt ennå hva dette innebærer, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Toppidrettssjefen, som for øyeblikket er på norgesferie, følger spent med på hva som blir sagt om mulig gjennomføring av OL og Paralympics i Tokyo 2021 nå som det er ett år igjen til OL-ilden tennes i millionbyen.
- Det er som organisasjonskomiteen i Tokyo sier. Det blir avgjørende om det kommer en vaksine før lekene, sier Tore Øvrebø, og fortsetter:

- Det er en del ulike forhold i Japan og Tokyo som gjør at de nå forhandler med IOC om hvordan lekene skal gjennomføres.

Kan påvirke tilskuermulighetene
Uten at Øvrebø ønsker å spekulere for mye tror han at endringene og forenklingene kan påvirke både innkvarteringen av troppene og kanskje mulighetene for tilskuere under mesterskapet.
- Vi følger nøye med på alle signaler som kommer og holder oss oppdatert. Jeg er derimot trygg på at konkurranseprogrammet vil gå som planlagt på de arenaene som er annonsert, sier Øvrebø.

- Hvordan ser du på et OL og Paralympics uten tilskuere?
- Det får vi bare ta hvis det kommer.

Tøft for utøverne
Øvrebø forteller at en del utøvere uttrykker at situasjonen er vanskelig, mens andre er mer positive.
- Det varierer fra utøver til utøver. Særlig de unge utøverne uttrykker at de har fått bedre tid til å forberede seg til sitt første OL, mens andre synes det er vanskelig fordi de har satset så hardt – og når resten av konkurransetilbudet også forsvinner på grunn av Covid 19 så går det utover motivasjonen.

- Hvordan har koronasituasjonen påvirket måten Olympiatoppen både jobber og tenker på?

- Vi fortsetter den intensiverte videobaserte måten å jobbe på med våre utøvere, som vi utviklet i begynnelsen av koronasituasjonen, og treningen bærer først og fremst preg av grunntrening og langsiktig utvikling da den konkurransespesifikke treningen har falt bort for de aller fleste.
Godt besøk på Olympiatoppen i sommermåndene
Og mens de aller fleste har tatt ferie, er det for øyeblikket godt belegg på Olympiatoppen.

- I teorien har alle stipendutøvere og landslagsutøvere, totalt 400, mulighet til å trene på Olympiatoppen, men det er ikke så mange som gjør det. Vi har heldigvis hatt økt pågang fra landslag som legger samlinger til Olympiatoppen fordi vi har hatt mulighet til å åpne hotellet. Det har ført til at vi har hatt fullt belegg både i juni og juli, sier Øvrebø.
Når det gjelder de faste ansatte på Olympiatoppen er det fortsatt hjemmekontor som praktiseres.

- Utøvere som trener og faglig utvikling prioriteres. Olympiatoppen som arbeidssted derimot blir nedprioritert. Det svært viktig for oss å holde den totale smittesituasjonen så lav som mulig. Åpner vi opp for mer folk vil smitterisikoen øke. Vi ønsker ikke for stort press på fellesarealene, sier Øvrebø.

- Er dere på Olympiatoppen bekymret for om det blir et OL og Paralympics?

- Vi må bare prøve å tilpasse situasjonen så optimalt som mulig og så tar vi det derfra. Men som alltid gjelder det å bruke tiden så godt som mulig, sier toppidrettssjefen som sier at Norge som nasjon og toppidrettsnasjon skal være glade for at vi ikke er hardere rammet.

- Jeg har stor medfølelse med de nasjonen og utøverne fra andre land som er rammet hardere enn oss, avslutter Øvrebø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev