#
Helene Næss (til venstre) og Marie Rønningen seilte overbevisende godt og er i rute til OL i Tokyo med sitt EM-sølv. Foto: Tobias Stoerkle.

EM-sølvjentene i rute før OL i Tokyo

Skrevet av Seilforbundet 10. oktober 2020

EM-sølvet smakte nesten som gull for Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg Seilforening som fikk en ny bekreftelse på at de vil kjempe om edelt medtall i klassen 49er FX når OL i Tokyo 2021 går av stabelen.

De to Tønsberg-jentene forsvarte derved EM-sølvet de tok i 2019 og tok sin tredje EM-medalje på rad. I 2018 ble de europamestre. Og med EM-sølvet dokumenterte nok en gang at de er et av Norges fremste medaljehåp under neste års olympiske leker. De siste to seilasene ble seilt søndag etter et ukelangt mesterskap på den østerrikske innsjøen Attersee under krevende forhold.

– Vi er kjempefornøyde, sier trener Thomas Guttormsen.

– Jentene har tidligere slitt med å seile i vanskelige forhold, med pålandsvind og store skift. Vi har lagt ned et stort arbeide med akkurat denne biten i år. Vi visste at det ville bli slike forhold her på Attersee, og at det vi hadde trent på, ville bli testet for alvor denne uken. Og det ble det virkelig! Helene og Marie fikk det til i alle seilasene, bortsett fra i ett, så vi er virkelig fornøyde med hele prosessen.

Tett kamp
Vinnere ble tyske Tina Lutz/Susann Beucke. De lå i teten hele veien, og seilte fantastisk sterkt og stabilt. Likevel ble de hardt presset av de norske jentene, som var de eneste som virkelig utfordret dem i kampen om gullet.

– Det ble tett, forteller Guttormsen.

– Før siste dag var det bare to poeng mellom dem og langt ned til resten. Vi var på vannet klokken halv syv om morgenen på søndag, mens det ennå var mørkt, og ventet på daglys og vind ute på banen. Først ved halv elleve-tiden kom vinden, en tricky og ustabil sønnavind, og vi fikk to seilaser om formiddagen. Tyskerne var bunnsolide, med to andreplasser, men Helene og Marie klarte seg også fint igjennom, med 6 og 8. plass. Så da var sølvmedaljen egentlig sikret.

Gull innenfor rekkevidde
Om ettermiddagen kom solgangsbrisen, og dermed ble det gjennomført ytterligere to seilaser i fine forhold den siste dagen. Den norske båten satset alt på gullet, og seilte med høy risiko. Det gikk den gale veien, og førte til seriens eneste dårlige resultat, en 20. plass.

– Likevel var gullet stadig innenfor rekkevidde før siste seilas, sier Guttormsen.

– Det manglet bare åtte poeng, og det går fort i dette feltet. Jentene kom foran, som de skulle, og det så lyst ut – de la fort fire-fem båter mellom seg og tyskerne. Men tyskerne hang godt på hele veien, og i mål manglet det desverre fire poeng. Tett på – men det er bare å gratulere Tina og Susann. Helene og Marie seilte et supergodt mesterskap, men tyskerne seilte enda bedre.

Resultatet på den østerrikske innsjøen forteller at Helene og Marie har brukt den rare 2020-sesongen godt. De har trent i Norge i store deler av våren og sommeren, men i perioder hvor andre land har vært korona-grønne, har de også trent i Danmark og Tyskland.

– Det var en smell i trynet da korona kom inn over Europa. Men samtidig var det en lettelse at OL ble utsatt. Det var kjipt, men greit. Nå er vi fornøyde med å få ett år til. Vi har fått mange timer på sjøen og har kunnet trene på det vi trengte å trene på, sier Helene Næss til VG.

Nå går turen direkte til Cascais i Portugal. Her det blir to ukers trening med andre internasjonale toppseilere – fire av verdens åtte beste lag skal trene sammen for å bli enda sbedre på veien mot OL neste år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev