#
OL på Lillehammer ble en folkefest, et medaljedryss og en uforglemmelig opplevelse for hele Norge, og resten av verden. Lillehammer satte standarden for hvordan et OL skal gjennomføres. Foto: IOC/ Illustrasjon: Geir Owe Fredheim

OL-eventyret på Lillehammer 1994

«You have presented to the entire world - the best Olympic Winter Games ever!» Slik oppsummerte IOC-president Juan Antonio Samaranch de 16 eventyrlige OL-dagene på Lillehammer 12.-27. februar 1994.

For et eventyr ble det, både arrangementsmessig og sportslig. Med hele 26 norske medaljer fordelt på 10 gull, 11 sølv og 5 bronse ble
Lillehammer-OL vårt beste vinter-OL til da. Johann Olav Koss ble naturlig nok den store forgrunnsfiguren med sine tre gull og tre verdensrekorder, tett fulgt av Bjørn Dæhlie med to gull og to sølv.

På bildet mottar Bjørn Dæhlie jubelen fra et fullsatt stadion på vei mot sølv på 30 km fri.

Men likevel var det kanskje mest gledelig at Espen Bredesen reiste seg etter fiaskoen i OL i Albertville to år tidligere og sikret Norges første hoppgull på 30 år.

Med gull i normalbakken foran Lasse Ottesen og sølv i den store bakken tangerte Espen prestasjonen til Toralf Engan i 1964. Hyggelig var det også at Fred Børre Lundberg gikk til topps i vår gamle paradegren kombinert, at Thomas Alsgaard vant 30 km fri, og at Stine Lise Hattestad vant kulekjøring.
Værgudene var også på Norges side under OL på Lillehammer. Mange hadde på forhånd fryktet hva som ville skje i den trange Mjøsbyen hvis det kom store mengder snø.

Nå kom det ikke ett fnugg snø i løpet av de 16 dagene OL varte. Værstatusen viser at det var overskyet bare én dag. De øvrige femten dagene var det enten klart vær eller sol. Men skikkelig kaldt var det. Temperaturen varierte fra 9 til 22 minusgrader, med et gjennomsnitt på minus 14,5 grader. Men det gjorde ingen ting, for folk holdt varmen ved
å slå OL-floka og applaudere for norske medaljer.

Fredag 25. februar ble den største av alle store norske dager på Lillehammer. Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen vant tredobbelt i den alpine kombinasjonen og ble fulgt opp av Espen og Lasses dobbeltseier i normalbakken. Det var dagen da hele Norge gikk fullstendig av hengslene og det var typisk norsk å være god.

Gro Harlem Brundtland var ikke alene om å mene dette denne dagen. Med 26 medaljer og diverse andre poengplasseringer ble Norge beste nasjon foran Russland, men havnet på 2. plass bak Russland på medaljestatistikken. 

(Kilde: Norsk idrettsleksikon)

#
Meld deg på vårt nyhetsbrev