OL     23 juli - 09 august 2021

Tokyo 2021

4 2 2
#

Det ble suksessrike sommerolympiske leker sett med norske øyne under OL i Tokyo 2020 som ble arrangert sommeren 2021 på grunn av utsettelse.

Covid-19 pandemien satte en effektiv stopper for OL i 2020 som ble utsatt til året etter. Det var lenge stor usikkerhet om lekene skulle arrangeres i det hele tatt, men heldigvis klarte arrangøren å gjennomføre et forsvarlig og godt mesterskap til tross for strenge smittevernsrestriksjoner i Tokyo under lekene. 

Norge reiste med en tropp på 94 deltakere og hadde satt seg en hårete mål om å ta hele åtte medaljer, hele fire medaljer mer enn i Rio 2016. 

Og det viste seg raskt å holde. Norge havnet til slutt på en imponerende 20. plass i nasjonskampen og ble beste nordiske nasjon med 4 gull, 2 sølv og 2 bronse. 

Toppidrettssjef Tore Øvrebø var både stolt, glad og lettet da han holdt pressekonferanse rett etter at OL var over for Norges del. 

– På den siste pressekonferansen like før lekene startet, avsluttet jeg med å si at jeg opplever Norge som en liten, men skarp sommeridrettsnasjon. Det føler jeg at jeg kan stå for i dag. Målsettingen var åtte medaljer, og den nådde vi i dag. Vi har vært gjennom 16 dager med fantastiske prestasjoner fra norske utøvere, og vi har skapt store norske idrettsøyeblikk, oppsummerer toppidrettssjef Tore Øvrebø på en pressekonferanse i Yoyogi National Stadium.

– Vi synes det var en dristig målsetting med åtte medaljer. Hvis vi ser på antall medaljesjanser og medaljene vi faktisk har tatt, så er det helt rått. Jeg er superglad, sier Øvrebø som samtidig erkjenner at det er en problemstilling knyttet til kjønn i Norges medaljefangst.

Syv at de åtte norske medaljene ble vunnet av menn.

Norges medaljevinnere:
Kristian Blummenfelt, triatlon, Gull
Karsten Warholm, 400 meter hekk, Gull
Anders Mol og Christian Sørum, beachvolley, Gull
Jakob Ingebrigtsen, 1500 meter, Gull

Kjetil Borch, singelsculler, Sølv
Eivind Henriksen, slegge, Sølv

Hermann Tomasgaard, Laser Standard, Bronse
Håndballjentene, Bronse

Fakta
Deltakere 11656 (ca 5400 kvinner)
Land 205
Øvelser 339
Norske deltakere 94
Medaljer (4-2-2)