08 februar - 24 februar 2002

Salt Lake City 2002

13 5 7
#

Tidenes norske gullfest. OL i Salt Lake City ble en publikumsfest med mye flott idrett. Frykten for terrorangrep viste seg ubegrunnet. For norsk vinteridrett ble det tidenes gullfest med 11 gullmedaljer. Fire seire av fire mulige gjorde skiskytteren Ole Einar Bjørndalen til den store OL-kongen.

Men også dette mesterskapet fikk sine dopingsaker. Mest oppmerksomhet ble det rundt Johan Mühlegg, som til tross for dopingavsløringen beholdt to gullmedaljer.

Norske medaljevinnere:

Kari Traa, gull fristil, kulekjøring
Ole Einar Bjørndalen, skiskyting, gull 20 km, gull 10 km, gull jaktstart
Stafettlaget skiskyting, herrer, gull (Bjørndalen, Gjelland, Andresen, og Hanevold)
Bente Skari, langrenn, gull 10 km, bronse 30 km
Kjetil André Aamodt, gull alpint kombinasjon, gull super-G
Tor Einar Hetland, gull langrenn sprint
Curling, herrer, gull. (Trulsen, Davanger, Nergård, Ramsfjell, Vågberg,)
Langrenn stafett, herrer, gull (Alsgaard, Estil, Aukland, Skjeldal)
Lasse Kjus, sølv utfor, bronse storslalåm
Frode Estil, gull langrenn jaktstart, sølv 15 km klassisk
Langrenn stafett, damer, sølv (Moen, Pedersen, Skari, Bjørgen)
Liv Grete Skjelbreid Poirée, sølv skiskyting 15 km
Thomas Alsgaard, gull langrenn jaktstart
Skiskyting, stafett, damer, sølv (Ann-Ellen Skjelbreid, Liv Grete Skjelbreid Poirée, Tjørhom, Andreassen)
Ådne Søndrål, bronse skøyter 1500 m
Odd-Bjørn Hjelmeset, bronse langrenn 50 km
Anita Moen, bronse langrenn sprint
Lasse Sætre, bronse skøyter 10 000 m
Kristen Skjeldal, bronse langrenn jaktstart
Dopingsakene: På tampen av OL ble langrennsløperne Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova avslørt som dopingmisbrukere. Den nye OL-presidenten Jacques Rogge måtte imidlertid erkjenne at de juridisk sett måtte la utøverne få beholde medaljene de hadde vunnet før dopingavsløringene. Dermed kunne de dopingtatte skiløperne likevel reise hjem med olympiske medaljer i bagasjen. Fra norsk side ble det kjempet for å frata de dopingdømte alle medaljene, uten å lykkes.

Terror
Terrorangrepene på World Trade Center og Pentagon 11.september 2001 satte et ekstra søkelys på sikkerheten rundt OL i Salt Lake City. Kritiske røster stilte også spørsmål ved om ikke OL burde vært avlyst på grunn av amerikansk krigføring i Afghanistan. IOC-president Jacques Rogge slo imidlertid fast: OL-budskapet er det beste svaret på intoleranse og vold.

Korrupsjon
På slutten av 1998 begynte bestikkelsesskandalene å rulle. Flere IOC-medlemmer hadde latt seg smøre for å gi sin stemme til Salt Lake City. Den internasjonale olympiske komité og president Juan Antonio Samaranch fikk seg en alvorlig knekk. Noen IOC-medlemmer trakk seg frivillig, mens andre ble sparket ut. Det ble også iverksatt et reformarbeid for å unngå at noe lignende skulle skje igjen.

Dopingskandalen
18.12.2003 ble det vedtatt av den internasjonale voldgiftsdomstolen at Johann Mühlegg ble fratatt gullet på jaktstarten i OL 2002 etter at han ble dopingtatt for det EPO-lignende stoffet NESP. Alsgaard og Estil delte sølvmedaljen på jaktstarten etter en spennende sluttspurt og rykket derfor opp til gjeveste medaljeplass etter at Mühlegg mistet gullet.

Kristen Skjeldal rykket opp fra fjerde plass til å vinne bronsemedaljen på tremila siden Johann Mühlegg også mistet den seieren.

Dermed er Norges medaljefangst på 13 gull, fem sølv og sju bronse i Salt Lake City.

Fakta
Deltakere 2399 (886 kvinner)
Land 78
Øvelser 78
Norske deltakere 81
Medaljer (13-5-7)