14 februar - 25 februar 1952

Oslo 1952

7 3 6
#

15. februar 1952 åpnet Prinsesse Ragnhild De VI olympiske vinterleker i Oslo, et stort arrangement med nesten 700 deltakere fra 30 nasjoner. Tyskland og Japan deltok i OL for første gang siden 2.verdenskrig, men bare 3 østeuropeiske land var med: Polen, Ungarn og Tsjekkoslovakia.

For Norge var det kanskje den største internasjonale begivenhet landet hadde stått overfor. Det ble utført et stort byggearbeid: Studentbyen på Sogn, ny betjeningsblokk på Ullevål sykehus, Ilagløtt aldersboliger, Jordal Amfi og Hotell Viking var resultater av den første norske OL-satsingen.

Både sportslig og arrangementsmessig ble lekene en suksess for Norge. Hjallis ble den store OL-kongen med sine 3 skøytegull. Besøkstallene var overveldende: over 500.000 betalende tilskuere, nesten 10 ganger så mange som i St.Moritz, hvorav mer enn 100.000 var til stede ved det spesielle hopprennet i Holmenkollen.

Åpningsseremoni omfattet Den olympiske fanfare av Johannes Hanssen (bygd på melodien til folkevisen «Mass og han Lasse». Den olympiske hymne fra OL i London 1948 ble brukt også i Oslo (Roger Quilter’s «Non nobis, Domine», med tekst av Rudyard Kipling) Opptak fra fremførelse med Filharmonisk Selskaps Orkester og et stort kor av studentersangere (Kvinnelige Studenters Sangforening og Den norske
Studentersangerforeningen).

Langrenn for kvinner for første gang (10 km.), trass i norsk motstand. Norges representanter i det internasjonale skiforbundet (FIS) stemte i mot. 20 kvinner deltok. Kvinnene er kommet for å bli!

Politikk
Strid om tyske lederes deltakelse. Norge og Arthur Ruud ville ikke ha med ledere fra 1936-OL, Carl Diem og Ritter von Halt. IOC presset på for at de skulle bli invitert. Norge måtte bøye seg, men det løste seg da Diem og von Halt holdt seg hjemme.

Norske medaljevinnere: 

Hurtigløp 500 m, Arne Johansen, bronse
Hurtigløp, 1500 m, Hjalmar Andersen, gull, Roald Aas, bronse
Hurtigløp, 5000 m, Hjalmar Andersen, gull, Sverre Haugli, bronse
Hurtigløp, 10.000 m, Hjalmar Andersen, gull
Langrenn 18 km, Hallgeir Brenden, gull
Langrenn 50 km, Magnar Estenstad, bronse
Langrenn, stafett: Norges lag (Estenstad, Kirkholt, Stokken, Brenden), sølv
Spesielt hopprenn: Arnfinn Bergmann, gull, Torbjørn Falkanger, sølv
Nordisk kombinasjon: Simon Slåttvik, gull, Sverre Stenersen, bronse
Storslalåm: Stein Eriksen, gull
Slalåm: Stein Eriksen, sølv, Guttorm Berge, bronse

Fakta
Deltakere 694 (109 kvinner)
Land 30
Øvelser 22
Norske deltakere 85
Medaljer (7-3-6)