04 februar - 20 februar 2022

Beijing 2022

16 8 13
#

Medaljerekorden fra OL i 2018 røk ikke under lekene i Beijing, men det gjorde gullrekorden. 37 medaljer ble det til slutt: 16 gull-, 8 sølv- og 13 bronsemedaljer.

 

Høydepunkter

 

 

Norge er første nasjon som har tatt 16 gull i ett og samme vinter-OL. Den forrige rekorden var 14 gull – en rekord Norge (PyeongChang 2018), Tyskland (PyeongChang 2018) og Canada (Vancouver 2010) delte. Nå troner Norge alene på toppen.

– Det har vært et fantastisk OL for Norge, med helt fantastiske prestasjoner, sier Øvrebø og holder opp et ark med Norges medaljesyklus, tegnet for hånd av presseattaché Halvor Lea.

Therese Johaug starten den norske medaljejakten med gull på 15 kilometer med skibytte, og langrennsdronningen tok også den siste norske medaljen i Kina – da hun på tremila gikk inn til sitt tredje Beijing-gull.

To «monsterdager»
Øvrebø viser til to «monsterdager», tirsdag 15. februar og fredag 18. februar, hvor Norge tok fem medaljer hver av dagene.

– De fleste andre nasjoner drømmer jo bare om å ha én sånn dag. Det har vært noen fantastiske dager her.

Mandag 14. februar var eneste OL-dag uten norske medaljer.

– Det var Valentine’s Day. Alle satt i telefonkø og skulle sende blomster hjem, så da klarte vi ikke å holde fokus, spøker toppidrettssjefen.

– Aldri opplevd før
Øvrebø gleder seg stort over at alle idrettene som har vært representert med norske utøvere, har tatt medalje i Beijing-OL – én eller flere.

– Det har vi aldri opplevd før, og det sier noe om bredden i satsingen. Det er flere som klarer å prestere på et olympisk nivå, sier han.

Spesielt skiskyting har levert et fantastisk OL med hele 14 medaljer på 11 øvelser. Dermed fikk vi både en OL-dronning i Marte Olsbu Røiseland (tre gull- og to bronsemedaljer) og en OL-konge i Johannes Thingnes Bø (fire gull- og én bronsemedalje).

Fikk den olympiske drømmen knust
OL midt i en koronapandemi har ikke bare vært enkelt, og Øvrebø forteller at han har tenkt mye på de utøverne som aldri kom seg til Kina grunnet koronasykdom like før lekene.

– Vi har tenkt mye på dem som mistet drømmen sin allerede før den startet.

Langrennsløperne Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå og hopper Johann Forfang var alle tre tatt ut til OL, men kom seg aldri dit grunnet koronaviruset. Hopper Daniel-André Tande og langrennsløper Simen Hegstad Krüger kom begge til Beijing et stykke ut i lekene og misset med det konkurranser, mens kombinertløper Jarl Magnus Riiber tilbrakte størsteparten av mesterskapet i koronaisolasjon i Kina.

Ett stort lag
Øvrebø forteller om et unikt samhold i den norske toppen, og samtidig som han skryter av de norske utøverne, minner han om det store støtteapparatet som også står bak alle medaljene.

– Alle går utrolig langt for å hjelpe utøverne.

32 medaljer var Olympiatoppens målsetting før vinterlekene i Beijing. Det endte med fem flere.

– Det er ikke et problem for meg at målsettingen ble sprengt, sier Øvrebø med et smil bak munnbindet.

– Vi har klart å holde høy kvalitet på forberedelsene fra start til slutt.

Norske medaljer i Beijing-OL (gull-sølv-bronse):
Skiskyting: 14 medaljer (6-2-6)
Langrenn: 8 medaljer (5-1-2)
Kombinert: 4 medaljer (2-2-0)
Skøyter: 3 medaljer (1-0-2)
Freeski: 1 medalje (1-0-0)
Hopp: 1 medalje(1-0-0)
Alpint: 4 medaljer (0-1-3)
Curling: 1 medalje (0-1-0)
Snowboard: 1 medalje (0-1-0)